Data i hora oficials
24/06/2021 21:38
 

L’Anoia sud-oest té una cita a Sant Magí de la Brufaganya

Dimarts 13/09/2016

El tercer diumenge de setembre, des de fa prop de 400 anys, és festa grossa al Santuari de Sant Magí de la Brufaganya. La primera referència escrita la trobem de l'any 1620 quan se celebrava l'anomenada “Dinada dels pobres” en que la Confraria de Sant Magí Màrtir de Barcelona repartia el dinar gratuïtament per a tots els pobres que acudien a Sant Magí. De llavors ençà la festa s'ha anat celebrant ininterrompudament, salvades situacions extraordinàries com guerres, pestes, etc...

Avui dia se celebra el que és conegut com a “Aplec de setembre” o “Aplec de Sant Magí” i hi assisteixen vilatans sobretot de Santa Coloma de Queralt, La Llacuna i altres pobles i llogarrets propers: Pontils, Viladeperdius, Valldeperes, Santa Perpètua de Gaià, Bellprat, Santa Maria de Miralles, etc... No fi falten tampoc persones provinents del Penedès, Alt Camp i altres comarques veïnes.

A l'Aplec s'hi va normalment en cotxe però també s'organitzen caminades.

A la Llacuna la sortida dels caminants serà  a les 8.30 del matí des de la Plaça Major de La Llacuna. És necessari portar entrepà i aigua per esmorzar i comprar tiquets pel dinar al Forn Pujó per tal de reservar taules i cadires.

Des de l'any 2008 l'Aplec és organitzat per l'Associació d'Amics de Sant Magí de la Brufaganya i el seu entorn.

Entre altres activitats, a més de l'obligat Ofici i el cant dels goigs, hi ha esmorzar popular a l'esplanada de les Fonts, sardanes en sortir d'ofici, i dinar popular que usualment consisteix en una arrossada.

Durant l'Ofici, seguint una tradició centenària, la Confraria de Sant Magí Màrtir de Barcelona fa ofrena de dues lliures de xocolata i una almoina per al Santuari.

Per acabar la festa, després de dinar hi ha balls populars i tradicionals a l'esplanada de les fonts.

Des de l'any 2010 no hi falta el Ball Pla que cada any es balla dues vegades: després de l'ofici i durant el ball de la tarda.

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 13/09/2016 11:38