Introducció
La Llacuna és un municipi de la comarca de l'Anoia, situada a 600m sobre el nivell del mar i amb una superfície de 52,25 Km2 majoritàriament boscosa de pins, roures i alzinars. Aquesta vegetació refresca el clima calorós de l'estiu i l'alçada mitjana sobre el nivell del mar agreuja moderadament el fred sec de l'hivern. Els seus principals sectors econòmics són l'agricultura, la ramaderia i el turisme rural.
També mereixen renom els productes d'elaboració artesana com els embotits, la carn, els vins o els carquinyolis.
El nombre d'habitants empadronats és de 934, repartits entre els nuclis de La Llacuna, Rofes, Torrebusqueta i els veïnats de les Vilates, Pollina, Balta, Clot de les Barraques i el Ventanell. No obstant, La Llacuna sempre s'ha caracteritzat per ser un municipi d'estiueig, per aquest motiu els caps de setmana i festius la quantitat d'habitants i visitants augmenta considerablement i els mesos de juliol i agost la població es triplica.
El municipi gaudeix de bons serveis i equipaments, alguns exemples són: la llar d'Infants, l'escola de primària, el transport públic per anar estudiar als instituts d'Igualada, el consultori mèdic, la farmàcia, els parcs infantils, sala d'exposicions, l'oficina de turisme, els càmping, els allotjaments rurals, els restaurants, els bars, els comerços, la piscina municipal, pistes de tenis, pistes de pàdel, pista de futbol sala, casal de la gent gran, transport públic integrat al sistema tarifari ATM per anar amb autobús a Barcelona (de dilluns a divendres, caps de setmana i festius), a Igualada (de dilluns a divendres) i Vilafranca (els dissabtes pel matí).
Les fonts són un atractiu molt important del municipi, més de trenta, repartides per tot el terme. Les més singulars són: la font Cuitora, el Pla Novell, la del Teix, la de les Canals, la de les Clotes, etc. Entre els llocs més destacables del municipi, cal accentuar el castell de Vilademàger, el casc antic de la vila, el roure d'Ancosa, les restes del monestir cistercenc d'Ancosa, la capella de sant Josep de Rofes, la capella de sant Antoni de les Vilates, les pintures rupestres de Valldecerves, entre molts d'altres. Tots els indrets poden ser visitats mitjançant la pràctica de senderisme i alguns d'ells amb BTT.
La Llacuna sempre s'ha caracteritzat per ser un municipi inquiet i mogut i així ho reflexa el seu gran teixit associatiu format per un conjunt de balls tradicionals, bestiari de foc, gegants, banda, majorets, corals, bombers voluntaris, ADF, centre excursionista, club de futbol, entre moltes d'altres. Tanmateix, gaudeix d'un calendari festiu molt ampli, des de la Fira de Sant Andreu, la mostra d'Embotits i Vins d'Alçada, la Festa Major fins a la Cavalcada de Reis, la festa dels Tres Tombs, el Carnaval, el Saló de l'Infància, l'Aplec del Castell i d'un gran conjunt d'activitats culturals que es desenvolupen al llarg de l'any.