Campanya Fem Reciclatge!

Divendres, 25 d'abril de 2014 a les 00:00

L'Ajuntament realitza la recollida selectiva del vidre, el paper/cartró i els envasos a través del Consell Comarcal.

L'Anoia és de les comarques que recicla menys de Catalunya. Segons dades del 2012 el conjunt dels anoiencs reciclen tan sols el 21,06% dels residus (pes en brut) que generen; menys que la mitjana catalana i molt menys que altres comarques on la col·laboració de la ciutadania és molt més elevada.

Per aquest motiu, el Consell Comarcal de l'Anoia ha iniciat una campanya amb la finalitat de promoure la recollida selectiva del vidre, el paper/cartró i els envasos i a la vegada, trencar tota una sèrie de tòpics i falses idees entorn la recollida i el reciclatge de residus que s'han establert entre la ciutadania. Per fer-ho, s'han editat díptics que donen resposta a algunes d'aquestes falses idees i es lliuraran, fins exhaurir existències, pacs de tres bosses per fer la recollida selectiva.

Per ajudar-vos a reciclar a casa us regalem un pac de bosses de ràfia pel paper-cartró, vidre i envasos. Veniu a recollir el pac a les oficines de l'Ajuntament. Tanmateix podeu descarregar el díptic des d'aquest apratat del web.

TRENCAR AMB ELS TÒPICS I FALSES IDEES ENTORN LA RECOLLIDA I EL RECICLATGE

  • Per què separar si desprès tot ho recull el mateix camió?
    • Fals! Les tres fraccions de la recollida selectiva (paper-cartró, envasos i vidre) es recullen per separat lògicament, però amb el mateix model de camió. Cada fracció té el seu camió. Si et fitxes amb les matrícules veuràs com són diferents.
  • Per què separar si després tot ho portem a l'abocador?
    • Fals! Seria absurd destinar diners a varis camions, personal de recollida, contenidors de diferents colors, material de difusió com aquest... si finalment no es reciclessin els residus ja separats pels ciutadans. Cada tipus de residu es porta a una planta de triatge i tractament específica on es tracten per generar nous productes (cartró reciclat, vidre, plàstics reciclats, materials plàstics, etc)
  • Pel que pago que ho separin ells, no pas jo.
    • A ningú li agrada pagar, i sempre ens semblen cars els impostos i taxes. Però si coneguéssim què costa la recollida selectiva (contenidors, camions, cost de personal, benzina) ens adonaríem que fins i tot paguem poc. Per dir si és cara o no la taxa primer hauríem de saber què costa i ser conscients del gran impacte negatiu que generem amb el nostres residus al medi ambient.
  • La taxa de residus és caríssima. Segur que l'Ajuntament hi guanya diners.
    • Fals! En alguns ajuntaments la taxa de residus que paguen els ciutadans no arriba a cobrir el cost real de la recollida. La taxa no és un impost. La seva finalitat és cobrar als ciutadans el cost d'un servei, no pas recaptar diners per a altres finalitats.
      Si compares el que costa la taxa de residus amb el cost anual de les factures de l'electricitat, el gas, l'aigua, l'internet o el mòbil, comprovaràs que el cost de la taxa que pagues per gestionar els residus que genereu a la vostra família és molt petit.
  • No tinc espai ni temps per reciclar
    • Fals! Si decideixes no reciclar perquè el que t'estem explicant t'és igual, no hi posis excuses. Això sí, tot i que te'n desentenguis de la teva responsabilitat, continua sent teva i de ningú més. Són els teus residus.
  • A sobre que la feina de separar la faig jo, encara hi guanyen diners.
    • Fals! Tots el residus recollits selectivament (paper-cartró, envasos, vidre, residus de les deixalleries) van a parar a les empreses de recuperació i tractament de residus que formen part dels Sistemes Integrats de Gestió tals com Ecoembres i Ecovidrio; empreses privades sense ànim de lucre que processen residus per fer nous productes. Amb els beneficis econòmics de la venda d'aquests nous productes es costegen els costos de les plantes de tractament i retornen una part d'aquest diners als ajuntaments els quals ajuden a sufragar part del cost de la recollida. Els residus que no recicles (els que aboques al contenidor de Resta) i van a parar als abocadors directament, tenen un cost de recollida i d'abocador i per contra no tenen cap retorn econòmic. Per tant, surt doblement car no reciclar!
Darrera actualització: 29.04.2021 | 13:09