La Llacuna reprèn la celebració de Fira de Sant Andreu i la 42a. edició de la Matança del porc

Dimecres, 1 de desembre de 2021 a les 00:00

Aquest diumenge el nucli de la Llacuna tornarà a fer olor a botifarra i omplir-se de parades comercials i artesanes.

Un any més la Llacuna celebrarà, diumenge dia 5 de desembre, la Fira de Sant Andreu, una fira que data del 1737 a la qual s'hi va afegir la "Matança del Porc" des de fa 42 anys. La fira de Sant Andreu és una fira local d'embotits, comercial d'artesania i de productes d'altura molt arrelada al poble i a la comarca.

A la jornada, en record a la matança del porc, no hi pot faltar el tradicional esmorzar popular que organitzen els cansaladers de la Llacuna i compta amb la col·laboració de l'Ajuntament. Serà a partir de les 9 del matí que tothom podrà gaudir de l’entrepà de botifarra a la brasa amb o sense allioli i regat amb porrons de vi del poble.

Al llarg del matí s'estendran pels carrers i places de la Llacuna el treball dels artesans, la manufactura i producció local d'embotits, formatges i altres productes de producció artesanal. Així, el centre del municipi esdevé un aparador dels atractius pel que es coneix el municipi, els seus embotits, alhora que posa també en valor el seu patrimoni cultural, arquitectònic i gastronòmic.

Al llarg del matí del diumenge, a la casa consistorial es rebrà la visita institucional de la M.H. Sra. Laura Borràs i Castanyer, presidenta del Parlament de Catalunya, qui visitarà la Fira.

El dret a fira de la Llacuna

La Fira de Sant Andreu de la Llacuna és celebrada des del 1337, moment en què Alfons III va atorgar a la Llacuna dret a fira per privilegi reial, després d’un important increment de població i un període de creixement de riquesa del municipi durant la primera meitat del segle XIV. La fira s’ha celebrat de forma (gairebé) ininterrompuda des d’aleshores i ha esdevingut una jornada festiva de tardor on gaudir del comerç, el producte local i l’esmorzar popular de la matança del porc, activitat que gaudeix ja de 42 edicions.

Darrera actualització: 28.01.2022 | 11:12